Składniki:
- 40 dag pstrąga
- 2 ½ łyżki masła
- 1 cebula
- ½ l jasnego piwa
- 400 ml rosołu z drobiu
- 8 kromek bułki
- 5 dag startego parmezanu
- sok z cytryny
- 10 dag śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Oczyszczonego pstrąga pokroić na filety po czym usunąć ości i pokroić go na kawałki.
Następnie na rozgrzanym maśle zarumienić posiekaną cebulę, wówczas wlać do niej bulion i piwo.
Trzymać na małym ogniu około 5 minut.
Po tym czasie dodać rybę i nadal gotować około 5 minut.
Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
W między czasie na reszcie masła zarumienić kromki bułki po czym posypać je parmezanem i trzymać na ogniu jeszcze 2-3 minuty.
Na koniec dodać do zupy jeszcze śmietanę, podgrzać (nie gotować).
Przelać zupę na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z grzankami.