Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi z kurczaka w paprykowo- pomidorowej panierce

Składniki

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • świeża czerwona papryka
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • łyżka koperku
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • pomidor
  • szklanka kaszy kus kus
  • żółty ser
  • sol, pieprz
     

Etapy przygotowania
Piersi oczyszczamy, lekko nacinamy tworząc otwór w który wkładamy żółty ser. Całość przyprawiamy sola, pieprzem i bazylią. Kasze kuskus zalewamy bulionem ( płyn powinien być troszkę ponad poziom kaszy) i przykrywamy. Paprykę, pomidory i czosnek blenderujemy, łączymy z jajkiem i koprem, ew doprawiamy do smaku. Gotowa kasze „traktujemy” widelcem i dolewamy do niej „papke” pomidorowo-paprykowa. Mieszamy dokładnie i wkładamy do lodówki na ok 30 minut – w tym czasie masa „stwardnieje, kasza nasiąknie dodatkowa smakami. Po tym czasie blaszkę wykładamy folia, miejsca gdzie będą piersi dodatkowo posmarowałam oliwą z oliwek – na to kładziemy uformowany w kształt piersi „płat ciasta” ,na niego kładziemy pierś i oblepiamy reszta ciasta. Całość wkładamy do piekarnika na ok 45 minut ,temp 180-200 stopni.
 
„Panierka” z wierzchu  robi sie chrupka . Można podawać z sałatka jarzynowa itp.

 

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Goplana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *