Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- świeża czerwona papryka
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- łyżka koperku
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- 1 jajko
- pomidor
- szklanka kaszy kus kus
- żółty ser
- sol, pieprz
Etapy przygotowania
Piersi oczyszczamy, lekko nacinamy tworząc otwór w który wkładamy żółty ser. Całość przyprawiamy sola, pieprzem i bazylią. Kasze kuskus zalewamy bulionem ( płyn powinien być troszkę ponad poziom kaszy) i przykrywamy. Paprykę, pomidory i czosnek blenderujemy, łączymy z jajkiem i koprem, ew doprawiamy do smaku. Gotowa kasze „traktujemy” widelcem i dolewamy do niej „papke” pomidorowo-paprykowa. Mieszamy dokładnie i wkładamy do lodówki na ok 30 minut – w tym czasie masa „stwardnieje, kasza nasiąknie dodatkowa smakami. Po tym czasie blaszkę wykładamy folia, miejsca gdzie będą piersi dodatkowo posmarowałam oliwą z oliwek – na to kładziemy uformowany w kształt piersi „płat ciasta” ,na niego kładziemy pierś i oblepiamy reszta ciasta. Całość wkładamy do piekarnika na ok 45 minut ,temp 180-200 stopni.
„Panierka” z wierzchu robi sie chrupka . Można podawać z sałatka jarzynowa itp.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Goplana