Składniki:
- fasola 1/4 kg
- ziemniaki 1/2 kg
- wędzony boczek 10 dag
- mąka 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Fasolkę należy opłukać pod wodą i namoczyć, najlepiej na noc w wodzie.
Po tym czasie należy fasolkę wraz z wodą przelać do garnka i ugotować. W
drugim garnku należy ugotować ziemniaki pokrojone wcześniej w kostkę. Po
ugotowaniu należy dodać je do fasoli. Wędzony boczek należy pokroić w
kostkę i podsmażyć na patelni. Skwarki z boczku należy dodać do zupy, a
z wytopionego tłuszczu przygotować zasmażkę dodając do niego mąkę.
Zasmażkę należy rozprowadzić zupą i połączyć z nią. Całość należy
doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos