Skład:
- 8-10 średniej wielkości ryb maślanych
- wytopiony tłuszcz z boczku, smalec albo oliwa do smażenia (do wyboru)
- 1/4 szklanki mączki kukurydzianej i 1/2 szklanki mąki
- sól i świeżo mielony pieprz
Sposób wykonanania:
Ryby sprawić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Do grubościennego rondla wlać wybrany tłuszcz na wysokość 5 cm i rozgrzać do temp. 190 C. W międzyczasie wymieszać razem mąkę, mączkę kukurydziana, sól i pieprz, panierować ryby obustronnie w mieszance, smażyć w tłuszczu 5-8 min. przewracając kilka razy, aby usmażyć na kolor złoto-brązowy obustronnie.
Wyłożyć na papierowy ręcznik który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawać gorące. Świetna na śniadanie z ziarnami kukurydzy (mogą być z puszki) podawanymi na gorąco i drożdżowymi bułeczkami albo na obiad z duszona świeżą kapusta albo liśćmi kalarepy (obgotować w małej ilości wody) i z kukurydzianym plackiem.
autor Jessica Harris, tłum. Anerite
6 comments for “Ryba maślana smażona w głębokim tłuszczu.”