Skład:
- filet z piersi kurczaka
- boczek wędzony
- małe pieczarki
- papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżka oleju
Sposób przyrządzenia:
Mięso kroimy na plastry grubości 1 cm, boczek kroimy na cieńsze plasterki wielkości plastrów mięsa, tak też kroimy oczyszczoną paprykę, cebulę kroimy na plasterki. Małe pieczarki pozbawiamy trzonów, blanszujemy we wrzątku przez 1 minutę. Plastry mięsa solimy, pieprzymy, smarujemy zmiażdżonym czosnkiem i olejem i odstawiamy na chwilę, aby mięso przeszło aromatem przypraw. Nabijamy na szpadki na przemian mięso, cebulę, boczek, pieczarki, paprykę, mięso, cebulę itd. Tym sposobem mięso styka się z jednej strony z cebulą, a z drugiej z tłuszczem. Ponieważ mięso z piersi kurczaka jest delikatna i krucha, pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 C przez około 15 minut często obracając. Smakują też z grilla.