Składniki:
- kurczak 1 sztuka
- sok z cytryny 20 ml
- sól
- kasza krakowska 20 dag
- białka jaj 2 sztuki
- jajka 2 sztuki
- bulion 2 szklanki
- masło 10 dag
- sól
- natka pietruszki 3 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka po umyciu i osuszeniu należy skropić sokiem z cytryny, natrzeć
go solą i odstawić w chłodne miejsce. Przygotować farsz: kaszę utrzeć z
surowymi białkami podsmażyć na patelni, na stopionym maśle. Dodać gorący
bulion i gotować na sypko. Ostudzić. Masło należy utrzeć z solą oraz
posiekaną natką, wymieszać z przestudzoną kaszą. Farszem należy nadziać
kurczaka, spiąć go wykałaczkami, włożyć do blaszki wysmarowanej
tłuszczem, piec co jakiś czas polewając sosem.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos