Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kugiel galicyjski

Składniki:

  • ziemniaki 2,5 kg
  • żeberka wieprzowe 65 dag
  • cebula 8 dag
  • bułka pszenna 5 dag
  • smalec 4 dag
  • bułka tarta 7 dag
  • mleko
  • pieprz
  • sól

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. Bułkę należy
    namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulkę pokrojoną w kostkę należy podsmażyć
    na tłuszczu. Wszystko połączyć ze sobą i doprawić do smaku solą oraz
    pieprzem. Żeberka należy wyporcjować. Garnek lub naczynie żaroodporne
    wysmarować smalcem, wysypać tarta bułką, układać warstwami na przemian
    masę z ziemniaków i żeberka. Masa z ziemniaków powinna być na spodzie i
    na wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *