Składniki:
- ziemniaki 2,5 kg
- żeberka wieprzowe 65 dag
- cebula 8 dag
- bułka pszenna 5 dag
- smalec 4 dag
- bułka tarta 7 dag
- mleko
- pieprz
- sól
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. Bułkę należy
namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulkę pokrojoną w kostkę należy podsmażyć
na tłuszczu. Wszystko połączyć ze sobą i doprawić do smaku solą oraz
pieprzem. Żeberka należy wyporcjować. Garnek lub naczynie żaroodporne
wysmarować smalcem, wysypać tarta bułką, układać warstwami na przemian
masę z ziemniaków i żeberka. Masa z ziemniaków powinna być na spodzie i
na wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos