Składniki:
- schab wieprzowy 1 kg
- woda 3 szklanki
- pieprz ziarnisty 5 ziarenek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- marchewka 1 sztuka
- pietruszka 1 sztuka
- mąka 2-3 łyżki
- śmietana 2-3 łyżki
- majeranek
- sól
- pieprz
- zielenina/grzanki
Sposób przyrządzenia:
Schab należy wypłukać, następnie ugotować w wodzie. Po ugotowaniu należy
go wyjąć odcedzić i pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego się w garnku
wrzątku. Do schabu należy dodać marchewkę- obraną i pokrojoną w
półplasterki oraz pietruszkę, również obraną. Dodajemy liść laurowy,
pieprz ziarnisty i ziele angielskie, gotujemy do miękkości warzyw. Mąkę
i śmietanę mieszany z odrobiną zimnej wody, następnie dodajemy odrobinę
wrzątku, mieszamy i wlewamy do schabu, wszystko dokładnie mieszamy,
doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy zieleninę i posypujemy grzankami.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos