Składniki:
- ½ kg zimnego pure ziemniaczanego
- ½ małego kurczaka
- 25 dag mrożonej mieszanki warzywnej
- 3 dymki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- ½ płaskiej łyżeczki rozmarynu
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna
Sposób wykonania:
- Mieszankę warzywną oraz kurczaka ugotować po czym pokroić i dodać do pure ziemniaczanego.
Całość dokładnie wymieszać, dodając jeszcze dymkę, rozmaryn oraz jajko.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z powstałej masy uformować wałek, który pokroić w krążki.
Ciasteczka posypać buka tartą, ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na złoto.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę