Składniki:
- 1/2 kg. ziemniaków
- 20 dag. wędzonego boczku ze skórą
- 3 cebule
- łyżka majeranku
- marchewka
- kawałek selera
- por
- 5 szklanek bulionu
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę cebule zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki chwilę smażyć i przełożyć do garnka. Dodać skórę z boczku i pozostałe umyte i pokrojone w kostkę warzywa. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać majeranek i gotować 30 minut na małym ogniu. Skórę z boczku wyjąć, zupę ostudzić i zmiksować. Drobno pokrojony boczek zrumienić i dodać do zupy. Doprawić. Podawać z grzankami z bułki i posypać natką pietruszki.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę