Składniki:
- 2 szklanki ciepłej wody
- łyżka miodu
- 8 dag. drożdży
- 3 szklanki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
- łyżeczka soli
- 2 szklanki mąki pszennej
- tłuszcz do smarowania blachy
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z miodem i wodą i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Dodać mąkę owsianą i sól. Wymieszać, wsypać mąkę pszenną i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm. i szklanką wykrawać krążki. Rozwałkować je na cienkie placki.. Ułożyć na natłuszczonej blasze i zostawić na 30 minut. Piec w temp. 200 stopni, aż zbrązowieją.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę