Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos słodko-kwaśny chiński

 
Składniki:

  • 100 ml wody
  • 100 ml octu 6 %
  • 10 dkg cukru
  • ząbek czosnku
  • 3 plasterki imbiru
  • kawałek pora 1-2 cm
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mąka ziemniaczana

    Sposób przygotowania:
    Imbir ,czosnek i por drobno siekamy. Podsmażamy na patelni.
    W osobnym garnku przygotowujemy podstawę sosu: mieszamy razem wodę, ocet i cukier. Łączymy to z podsmażonymi: czosnkiem, imbirem i porem. Musi się to przegryźć.  Do sosu dodajemy koncentrat i zagęszczamy mąką-ja mieszam około łyżeczki z wodą. Pamiętajcie ,ze sos zgęstnieje po chwili mieszania.
    Możemy do niego wkroić bambusa, ananasa ,mini kolby kukurydzy lub paprykę.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Ewelosa

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *