Składniki:
- 2 kotlety schabu
- 1 fix do kuchni chińskiej
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 opakowania małego makaronu ryżowego
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w cienkie plasterki i doprawiamy sosem i przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
W garnuszku przygotowujemy sos a na patelni obsmażamy dokładnie mięso. Teraz dodajemy je do sosu.
Makaron ryżowy łamiemy na malutkie kawałeczki i wrzucamy na mocno rozgrzany olej. Szybko sie usmaży i musimy szybko go wyciągać by się nie spalił.
Układamy usmażony makaron robiąc wieniec na talerzu a na środek dajemy mięso z sosem.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Ewelosa