Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żurek na serwatce

Składniki:

  • 50 dag wędzonego boczku
  • 20 dag kiełbasy
  • 1litr serwatki
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 łyżki grubo mielonej żytniej mąki
  • 2 jajka na twardo
  • 1/2 szklanki rzeżuchy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • pieprz czarny
  • sól

Sposób przyrządzenia:
Oczyścić włoszczyznę,drobno pokroić i włożyć do garnka razem z boczkiem.Zalać 5 szklankami gorącej wody.Wywar ugotować,a następnie wlać doinnego garnka przez gęste sitko.Serwatkę wymieszać z mąką,tak by nie powstały grudki.Następnie wlać do gorącego,ale nie gotującego się wywaru.Dodać rozgnieciony ząbek czosnku,doprawić do smaku solą,pieprzem i kminkiem.Wywar raz jeszcze zagotować i podprawić śmietaną.Wlać do miseczek.Do każdej porcji włożyć po trzy plasterki jajka na twardo i pokrojoną kiełbasę.Posypać odrobiną rzeżuchy.
SMACZNEGO ŻYCZY SARA !!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *