Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna ćwikła

Składniki:

  • ½ kg czerwonych buraczków
  • 6 średnich kwaśnych jabłek
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 słoiczek tartego chrzanu
  • sok z cytryny
  • sól, cukier do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Buraczki dokładnie wyszorować, umyć, ugotować, zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jabłka umyć poobierać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W szklanym naczyniu wymieszać buraki i jabłka, skropić sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z chrzanem zalać uprzednio przygotowane składniki i dokładnie wymieszać, doprawić solą i cukrem do smaku. Przełożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć. Odłożyć w chłodne miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *