Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w panierce owsianej z sosem musztardowym

Składniki:

  • 4 zielone śledzie (młode)
  • 1 filiżanka mleka,
  • 8 łyżek mąki owsianej,
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 5 łyżek tłuszczu do smażenia

na sos:

  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1/4 l mleka,
  • 1 łyżka średnioostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 szczypty soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta cukru

Sposób przyrządzenia:
W garnku na sos roztopić masło. Wsypać mąkę i mieszać, aż powstanie gładka masa. Nie przerywając mieszania, wlać mleko i gotować 5 min. na małym ogniu. Połączyć sos z musztardą i doprawić sokiem z cytryny, solą pieprzem i cukrem. Sos trzymać w ciepłym miejscu. Śledzie zanurzyć kolejno w mleku, obtaczać w mące owsianej i posypywać solą i pieprzem. Na dużej patelni roztopić tłuszcz smażyć śledzie z każdej strony 5 minut. Ułożyć śledzie na podgrzanym półmisku. Osobno podać sos musztardowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *