Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś w occie

 

Składniki:

  • 1 kg świeżego łososia
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 5 listków laurowych
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 szklanki mąki
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przyrządzenia:
Seler, cebulę i marchewkę poobierać i pokroić w paseczki. Warzywa zalać 3 szklankami wrzącej wody. Dodać listki laurowe ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem  i cukrem do smaku. Zagotować. Pod koniec gotowania wlać ocet i jeszcze gotować 2-3 minuty. Rybę umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić na porcje, oprószyć, solą i pieprzem do smaku. Kawałki ryby obtoczyć w mące i piec na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Usmażone ryby ułożyć w szklanym słoju, zalać gorącą marynatą i zakręcić. Ostudzić. Włożyć do lodówki. Rybę można przygotować wcześniej nawet na miesiąc przed wigilią. Dobrze smakuje jako danie postne z ziemniakami w mundurkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *