Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kapusta

Kiszona kapusta

Składniki: 5 kg kapusty 5 marchewek 10dkg soli 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 8 listków laurowych 4 jabłka 2 łyżki kminku Sposób przyrządzenia: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na  tarce na grubych oczkach, jabłka umyć pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne .Do miski nakładać kapustę, marchewkę ziele angielskie, pieprz, kminek,  liść laurowy sól…

Kiszona kapusta w cieście

Składniki: 2 kg mąki pszennej 1 jajko 1 ¾ kostki masła 1 kg kiszonej kapusty kilka suszonych grzybów tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Namoczone grzyby posiekać i razem z kapustą podsmażyć na odrobinę rozgrzanego masła. W między czasie mąkę wymieszać z posiekanym masłem, jajkiem oraz szczyptą soli. W trackie mieszania wlewać stopniowo odrobinę wody. Całość…

Placki z kapusty i ziemniaków

Składniki: główka białej kapusty kilka ziemniaków cebula kilka łyżek bułki tartej olej sól pieprz Sposób wykonania: Ugotowane ziemianki stłuc. Ugotowaną kapustę zemleć i połączyć z ziemniakami. Dodać jeszcze posiekaną cebulę zeszkloną na oleju. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z powstałej masy formować placki, które obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na…

Modra kapusta z boczkiem

Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 25 dag wędzonego boczku cebula winne jabłko sok z cytryny kilak liści laurowych ziele angielskie cukier sól pieprz Sposób wykonania:    Kapustę poszatkować, zalać wodą, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i podgotować. Następnie ją odcedzić i skropić sokiem z cytryny. Pokrojony boczek oraz posiekaną cebulę przesmażyć na patelni i przełożyć…