Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Bakłażany

Bakłażan z sezamem

Składniki: 1 cały bakłażan 2 ząbki czosnku 1 łyżka pasty ze zmielonego sezamu 1 ½ łyżeczki koszernej soli 2-3 łyżeczki uprażonego kminku sok z 2 cytryn ¼ szkl. oliwy z oliwek pieprz papryka natka pietruszki chleb pita Sposób wykonania: Bakłażana wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę po czym go ostudzić i…

Zapiekany bakłażan z serem

Składniki: bakłażan 1 sztuka oliwa 80 dag czosnek 2 ząbki ser pleśniowy 15 dag natka pietruszki 1 pęczek pieprz Sposób przyrządzenia: Oliwę należy wymieszać dokładnie z roztartym czosnkiem i natką. Bakłażana po umyciu należy przekroić wzdłuż na plastry grubości 1/2 cm. Posmarować je z obu stron oliwą. Smażyć na patelni lub grillu z obu stron.…

Bakłażany po katańsku

Składniki: 4 bakłażany 3 pomidory 2 ząbki czosnku łyżka bułki tartej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sol pieprz Przygotowanie: Bakłażany pokroić wzdłuż na niezbyt grube plastry ,posolić i zostawić na pół godziny, po czym osączyć i wysuszyć. Następnie bakłażany przesmażyć na rozgrzanej oliwie ,aż się zrumienią. Potem osączyć z nadmiaru tłuszczu i…

Bakłażany na ostro

Składniki: 2 bakłażany puszka całych pomidorów w zalewie cebula 1/2 szklanki oleju 4 ząbki czosnku sól gałązki rozmarynu łyżeczka ostrej papryki Przygotowanie; Bakłażany naciąć wzdłuż na 4 części ,posolić i odstawić na 30 minut. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory osączyć i pokroić w drobna kostkę. Rozmaryn posiekać. Na rozgrzanym oleju zeszklić…

Bakłażany po katańsku

Składniki: 4 bakłażany 3 pomidory 2 ząbki czosnku łyżka bułki tartej 3 łyżki natki pietruszki oliwa z oliwek sol pieprz Przygotowanie; Bakłażany pokroić wzdłuż na niezbyt grube plastry, posolić i odstawić na pół godziny. Potem odsączyć i wysuszyć. Rozgrzać oliwie i przesmażyć bakłażany do zrumienienia się, po czym odsączyć z nadmiaru tłuszczu i ułożyć w…