Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Bakłażany

Bakłażany zapiekane z pomidorami

Składniki: 2 bakłażany 6 pomidorów 2 łyżki tartej bułki 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100 ml oliwy 1 łyżka rozmarynu sól pieprz Sposób wykonania: Bakłażany pokroić na plastry, które usmażyć na rozgrzanej oliwie. W między czasie czosnek rozetrzeć z solą i wysmarować nim naczynie żaroodporne. Następnie pomidory pokroić na plastry i układać…

Bakłażany pieczone z miodem

Składniki: 700 g bakłażanów 120 ml  oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu sól pieprz 2 ząbki czosnku Sposób wykonania: Oczyszczone bakłażany pokroić na ukośne plastry, które skropić oliwą i oprószyć solą. Ułożyć je  na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. W między czasie…

Curry z bakłażanów

Składniki: 1 bakłażan 1 główka rzymskiej kapusty 500 ml mleczka kokosowego 250 ml śmietanki kokosowej 2 cebule 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki pasty curry 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru 125 ml bulionu jarzynowego sól Sposób wykonania: Cebulę pokroić w póplasterki, które zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać pastę curry. Wymieszać i smażyć około…

Marynowane bakłażany

Składniki: 6 bakłażanów 100 ml czerwonego wina 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 ml wody 1 łyżka posiekanego fenkułu 150 ml oliwy 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 1 cytryna 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki suszonego oregano 1 liść laurowy sól pieprz Sposób wykonania: Bakłażany pokroić w plastry i włożyć do rondla z…