Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Bakłażany

Bakłażany z sosem pomidorowym z parmezanem

Składniki: 4 bakłażany 5 łyżek oliwy pieprz garść liści bazylii 250 g startej mozzarelli porcja sosu pomidorowego 4 łyżki startego parmezanu Sposób wykonania: Bakłażany pokroić na plastry, które skropić oliwą. Przełożyć je na blachę i oprószać pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika…

Bakłażany duszone ze śmietaną

Składniki: 5 bakłażanów sól 2 ½ łyżki maki 3 łyżki margaryny 1 ¼ szkl. śmietany łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Bakłażany obrać po czym pokroić je w krążki, które gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Po tym czasie odcedzić je, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Następnie wlać 1 szklankę wody i doprowadzić…

Bakłażan zapiekany z ziemniakami

Składniki: 3 bakłażany 3 ziemniaki 2 cebule 4 pomidory 3 łyżki oleju koper, natka pietruszki, bazylia do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bakłażany, ziemniaki, cebulę i pomidory obrać, pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwami, cebulę, bakłażan, ziemniaki, pomidor. Każdą warstwę przyprawić, posypać posiekaną zieleniną i skropić olejem. Naczynie przykryć. Zapiekać w piekarniku…

Smażony bakłażan

Składniki: 1 duży bakłażan pokrojony w plastry o grubości około 1 cm ¼ szklanki jasnego sosu sojowego oliwa Sposób przyrządzenia: Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Każdy plaster polać sosem sojowym, odstawić na kilka minut. Tak przygotowane plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym i smażyć na oliwie aż będą wystarczająco miękkie. Podawać solo lub jako dodatek…