Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Bakłażany

Bakłażan z mozarellą w majonezie

  Składniki: 2 bakłażany 2 pomidorki 20 dag sera mozarella majonez sojowy oregano oliwa z oliwek  Wykonanie:  Pomidory umyć i pokroić na plastry o grubości około 1 cm.  Bakłażany umyć i pokroić na plastry wzdłuż, tak jak pomidory na grubość 1 cm.  Oprószyć je delikatnie solą i zostawić tak na 30 minut.  Plastry bakłażana i…

Wage bakłażan

Składniki 1 bakłażan 4 jajeczka 3 łyżki sosu sojowego ½ pomidora 1/4 papryki pół cebuli starty ser żółty koncentrat pomidorowy na oko 50ml. kilka oliwek mąka przyprawy oliwa z oliwek mleko Sposób wykonania: Obieramy bakłażana ze skórki, kroimy, układamy na desce i posypujemy solą i zostawiamy. Kroimy pomidora, oliwki, cebulę, paprykę. Następnie kroimy bakłażana (jak…

Puree z pieczonego bakłażana

Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 bakłażany 8 ząbków czosnku ¼ pęczka oregano pieprz Sposób wykonania; Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki po czym skropić je oliwą. Następnie posypać je posiekanym czosnkiem, oregano oraz pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec ok. 45 minut. Gotowe bakłażany odstawić do ostygnięcia wówczas je zmiksować…

Bakłażany na czerwono

Składniki: 1 bakłażan 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka ½ zkl. pomidorków z puszki 5 dag krojonych pomidorków z puszki 5 dag oliwek 2 łyżki kaparów 2 łyżki octu winnego ½ szkl. oliwy 1 łyżka miodu Sól pieprz Sposób wykonania: Bakłażana przekroić na pół po czym każda połówkę pokroić na mniejsze kawałki,…