Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Gruszki

Gruszki w czerwonym winie lucyny

Składniki: 4 gruszki sok i skórka starta z 1 cytryny 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 kawałek cynamonu 2-3 goździki 40 dag miodu 200 ml soku z granatów 2-3 łyżki posiekanych migdałów Sposób wykonania: Obrane gruszki przekroić wzdłuż na pół, po czym skropić je sokiem z cytryny. Następnie wino połączyć z cynamonem, goździkami, miodem, sokiem…

Gruszki z serem brie

Składniki: 1 gruszka ¼ szkl. uprażonych orzechów nerkowca 2 łyżeczki masła 1 kliny 125 g sera brie 2 cząstki cytryny sól pieprz Sposób wykonania:Na rozgrzane masło wrzucić gruszkę obraną i pokrojoną w plastry.Oprószyć ją solą oraz pieprzem i trzymać na ogniu około 1 minutęPo tym czasie polać ją sokiem z cytryny i wyjąć z rondelka.W…

Gruszki pieczone

Składniki: gruszki 1 kg masło 2 łyżki miód 15 łyżek sok z cytryny 3 łyżki cynamon 1 łyżeczka Sposób przyrządzenia:Gruszki proszę umyć, a następnie obrać je ze skórki i pokroić napołówki, zaś naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie masłem, włożyćdo niego pokrojone gruszki. Masło proszę roztopić, a następnie dokładniewymieszać z miodem, dodać do niego sok z cytryny…

Gruszki w galaretce Albertosa

Składniki: gruszki 3 sztuki cukier 4 łyżki żelatyna 1,5 łyżki woda 3 szklanki wino czerwone 1/4 szklanki sok z cytryny 2 łyżki goździki 2 sztuki Sposób przyrządzenia: Gruszki należy umyć, można je obrać, ale nie trzeba. Należy przekroić je w połówki i usunąć z nich gniazda nasienne. Do garnuszka należy wlać wodę, dodać do niej…

Gruszki duszone w białym winie

Składniki: 2 szkl. wody 2 szkl. wytrawnego białego wina sok z 1 cytryny 2 gruszki 1 kawałek cynamonu 2 szkl. cukru 1 laska wanilii Sposób wykonania:Do rondla wlać wino, wodę, sok z cytryny oraz dodać cukier, cynamon oraz startą wanilie.Całość wymieszać i doprowadzić do lekkiego bulgotania, wówczas dodać obrane gruszki bez gniazd nasiennych.Trzymać na małym…