Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki duszone w białym winie

Składniki:

  • 2 szkl. wody
  • 2 szkl. wytrawnego białego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 2 gruszki
  • 1 kawałek cynamonu
  • 2 szkl. cukru
  • 1 laska wanilii

    Sposób wykonania:
    Do rondla wlać wino, wodę, sok z cytryny oraz dodać cukier, cynamon oraz startą wanilie.
    Całość wymieszać i doprowadzić do lekkiego bulgotania, wówczas dodać obrane gruszki bez gniazd nasiennych.
    Trzymać na małym ogniu ok. 13 minut, pilnować aby gruszki były zamoczone cały czas w płynie by nie wypływały na powierzchnię.
    Gruszki odstawić w płynie do ostygnięcia.
    Przed podaniem przełożyć je do miseczek i polać odrobiną sosu.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *