Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brzoskwinie pod chrupiącą skorupką

Składniki:

  • 2 brzoskwinie
  • 3 łyżki stopionego masła
  • ½ szkl. płatków owsianych z owocami
  • ¼ szkl. mąki
  • 1 łyżka granulowanego cukru
  • szczypta soli
  • sok z 1 cytryny

    Sposób wykonania:
    Brzoskwinie przekroić na połówki po czym ułożyć je na blasze przecięciem do spodu.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 10 minut, wówczas wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
    Następnie z brzoskwiń zdjąć skórkę a miąższ pokroić w kostkę, którą przełożyć do dwóch foremek o pojemności 180 ml wysmarowanych tłuszczem.
    Płatki wymieszać razem z mąką, cukrem, sokiem z cytryny oraz solą i przykryć masą brzoskwinie.
    Wstawić ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 12 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *