Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Gruszki

Gruszki z gorgonzolą

Składniki: 2 ½ łyżki oliwy z oliwek 2 pomarańcze 5 gruszek ½ szkl. pokruszonego sera gorgonzola 1 łyżeczka miodu pieprz Sposób wykonania:Z pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go z oliwą.Następnie gruszki pokroić na ćwiartki ( nie obierać) po czym zanurzać w oliwę i ułożyć na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą.Posypać je serem oraz skórką z…

Gruszki z niespodzianką

Składniki: 4 gruszki 10 dag orzechów włoskich 5 łyżek masła 10 dag sera pleśniowego sok z ½ cytryny kilka listków natki pietruszki Sposób wykonania:Kilka orzechów odłożyć a resztę posiekać po czym utrzeć je razem z 4łyżkami masła oraz rozgniecionym serem.Następnie gruszki przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć delikatnie miąższ, po czym skropić gruszki sokiem z cytryny…

Nadziewane zapiekane gruszki

Składniki: 4 gruszki 15 dag sera pleśniowego 70 ml śmietany 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka soku z cytryny ½ kieliszka białego wytrawnego wina 1 łyżka masła tymianek sól pieprz Sposób wykonania:Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i wydrążyć trochę miąższu, i skropić całość sokiem z cytryny.Następnie pokruszyć ser i wymieszać ze śmietaną,…

Gruszki w białym winie

Składniki: • 6 gruszek • 100 g cukru • 1 cytryna • 8 kulek kolorowego pieprzu ziarnistego • butelka białego wina • 2 laski wanilii Sposób przyrządzenia: Obrać gruszki, zostawiając ogonki, zagotować w winie z sokiem z cytryny, cukrem, wanilią, pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min. Ułożyć gruszki w pucharkach. Sok, w którym…

Gruszki w białym winie 2

Składniki: • 6 gruszek • 100 g cukru • 1 cytryna • 8 kulek kolorowego pieprzu ziarnistego • butelka białego wina • 2 laski wanilii Sposób przyrządzenia: Obrać gruszki, zostawiając ogonki, zagotować w winie z sokiem z cytryny, cukrem, wanilią, pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min. Ułożyć gruszki w pucharkach. Sok, w którym…