Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w galaretce Albertosa


Składniki:

  • gruszki 3 sztuki
  • cukier 4 łyżki
  • żelatyna 1,5 łyżki
  • woda 3 szklanki
  • wino czerwone 1/4 szklanki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • goździki 2 sztuki

    Sposób przyrządzenia:
    Gruszki należy umyć, można je obrać, ale nie trzeba. Należy przekroić je
    w połówki i usunąć z nich gniazda nasienne. Do garnuszka należy wlać
    wodę, dodać do niej cukier i goździki, zagotować syrop.
    Do syropu należy włożyć gruszki, zagotować uważając, żeby się nie
    rozpadły, a następnie wyjąć je ostrożnie (najlepiej łyżką cedzakową).
    Gruszki należy układać w salaterkach.
    Żelatynę należy rozpuścić w niewielkiej ilości wody, zagotować, dodać do
    syropu z gruszek, dolać wino oraz sok z cytryny, a następnie
    przestudzić. Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć należy zalać nią
    gruszki.
    Deser należy odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *