Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 biała cebula 2 łyżki curry 1 szkl. mleczka koksowego 1 szkl. wytrawnego białego wina ½ szkl. liści bazylii Sposób wykonania: Mulę wrzucić na garnka rozgrzanym olejem, po chwili dodać posiekaną cebulę oraz curry,. Trzymać na ogniu ok. 2 minut. Następnie wlać mleczko oraz wino. Pozostawić na ogniu pod przykryciem…
Kategoria: Małże
Małże
Małże zapiekane z boczkiem i bułką tartą
by Aneta B • • 0 Comments
Składniki: 24 małże na połówce muszli 24 łyżeczki bułki tartej 24 plastry surowego boczku sól Sposób wykonania: Do naczynia żaroodpornego wsypać sól aby tworzyła dość grubą warstwę. Następnie małże posypać bułką tartą i na każdej ułożyć po plasterku boczku. Ułożyć małże na soli w naczyniu. Piec na grillu do momentu, aż boczek stanie się chrupiący.…
Małże
Małże w białym winie
by Wioletta • • 0 Comments
Składniki: 1 kg świeżych małży 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 20 ml wermutu 250 ml wywaru rybnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki masła sól pieprz 1 pęczek mieszanych ziół bagietka Sposób wykonania: Posiekaną szalotkę oraz 1 ząbek czosnku poddusić na rozgrzanej oliwie, wówczas wlać wino, wermut oraz wywar rybny i…
Małże
Mule gotowane w piwie z warzywami
by Zbyszek • • 0 Comments
Małże
Mule w białym winie
by Anna Cichoń • • 0 Comments
Składniki: 1 kg świeżych małży 2 szalotki 2 łyżki masła ¾ szkl. białego wina związane gałązki natki pietruszki, tymianku i listek laurowy ¾ szkl. śmietany 3 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku Sposób wykonania: Mule oczyścić po czym zalać zimną wodą i odstawić na 1 godz. W między czasie posiekać cebule oraz czosnek i zeszklić…