Składniki: 2 kg muli 3 pomidory 500 ml wina ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 3 łyżki oliwy cebula 5 ząbków czosnku 1 pęczek natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę i czosnek posiekać po czym zeszklić je na rozgrzanym oleju, wówczas dodać paprykę pokrojona w kostkę i trzymać na małym ogniu około 1 minuty.…
Kategoria: Małże
Małże
Mule w sosie pieprzowym
by Natalia Sz • • 0 Comments
Składniki: 750 g świeżych muli 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy szczypta soli 2 łyżki pieprzu 6 kromek wiejskiego chleba posmarowanego czosnkiem Sposób wykonania: Mule zalać woda i odstawić na 1 godzinę. W między czasie na rozgrzanej oliwie osmażyć posiekany czosnek oraz pietruszkę po czym wrzucić dobrze oczyszczone mule. Trzymać…
Małże
Mule marynarza
by Małgorzata D • • 0 Comments
Składniki: 1 kg świeżych muli 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 125 ml białego wytrawnego wina sól pieprz sok z 1 cytryny Sposób wykonania: Mule zalać duża ilością wody i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie dokładnie je oczyścić. W między czasie do szybkowaru wlać oliwę i wrzucić czosnek, podgrzać i wrzucić mule. Doprawić…
Małże
Małże w sosie z czarnej fasoli
by Jola • • 0 Comments

Składniki:
- 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 3 dymki
- 24 małże
- 2 łyżki chińskiego wina ryżowego
- 1 łyżka gotowanego sosu z czarnej fasoli
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ skl bulionu drobiowego
- szczypta granulowego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
Małże
Potrawka z małży z kiełbasą
by Artur • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 12 dag kiełbasy linguica 3 ząbki czosnku 1 szkl. pokrojonych pomidorów z puszki 450 g białej fasoli z puszki 1 szkl. wytrawnego czerwonego wina 24 drobne małże 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz 2 szkl. grzanek Sposób wykonania: Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kiełbasę oraz posiekany czosnek, smażyć ok.…