
Składniki:
- 50 dkg małży
- 2 łyżeczki masła
- ½ drobno posiekanej cebuli
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki kwaśnej śmietany kremowej
- 3 łyżki posiekanej naci pietruszki
- sól, pieprz
- 20 dkg ulubionego makaronu
- 1 posiekana papryczka chili – opcjonalnie

Składniki: 50 dkg świeżych muli Marynata: 4 łyżki białego wina 2 łyżki soku z cytryny Sos: 4 łyżki mąki 4 łyżki masła 2 szklanki zimnego mleka 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Małże wyszczotkować pod bieżącą wodą bezwzględnie odrzucając te których muszle są otwarte. Małże zalać…
Składniki: 50 dkg dużych małży 3 łyżki sosu czosnkowego 3 łyżki sosu chili lub tanasco 3 łyżki sosu sojowego 2 pory, białe części pokrojone w paseczki 6 łodyg cebuli dymki pokrojonych podobnie jak por 4 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: Małże dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, otwarte muszle odrzucić jako nie nadające się do spożycia. Na…
Składniki: 1,5 kg małży (muli) 2 łyżki oleju 1 łyżka posiekanego czosnku 1 łyżka drobno posiekanego imbiru 2 pokrojone papryczki chili (z nasionami lub bez wg upodobań) 2 łyżki rozgniecionej czerwonej fasoli konserwowanej 2 pokrojone w kostkę pomidory ½ szklanki białego wina 1 łyżka sosu rybnego 2 szklanki bulionu drobiowego 20 dkg makaronu ryżowego (zamoczonego…