Składniki:
- 1,5 kg małży (muli)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
- 2 pokrojone papryczki chili (z nasionami lub bez wg upodobań)
- 2 łyżki rozgniecionej czerwonej fasoli konserwowanej
- 2 pokrojone w kostkę pomidory
- ½ szklanki białego wina
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 20 dkg makaronu ryżowego (zamoczonego na 30 minut w ciepłej wodzie)
- kilka posiekanych listków bazylii
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki masła
- 2 pokrojone limonki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Małże dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, odrzucić te których muszle są otwarte. Makaron ryżowy odcedzić. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek, imbir, chili, rozgniecioną fasole, smażyć mieszając przez 2 minuty. Dodać wino, 1 szklankę rosołu i muszle, gotować na wolnym ogniu 5 minut, do momentu otwarcia się muszli małży. W tym momencie po energicznym, kilkakrotnym przemieszaniu możemy usunąć z rondla małże z zamkniętymi muszlami jako nie nadające się do spożycia. Do rondla dodać pomidory i resztę bulionu drobiowego, sos rybny i bazylię, doprowadzić do wrzenia, dodać makaron ryżowy. Zamieszać, dodać masło i szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z białym pieczywem. Do każdej porcji podać cząstkę limonki.