Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zrazy

Zrazy wieprzowe z pastą pomidorową

Składniki: 500 g wieprzowiny 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 główka czosnku tłuszcz łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić w plastry, które zbić drewnianym tłuczkiem. Następnie posypać je solą oraz pieprzem. Koncentrat pomidorowy lekko podsmażyć, wówczas dodać do niego posiekany czosnek oraz natkę pietruszki. Powstałą pasta smarować każdy płat mięsa, zwinąć w…

Zrazy zawijane z cielęciny

Składniki: 30 dkg cielęciny w plastrach 5 dkg szynki wędzonej 2 gotowane na twardo jajka 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Plastry cielęciny „rozbić” tłuczkiem do mięsa. Najpraktyczniej jest to zrobić w grubym woreczku foliowym. Rozbite płaty mięsa przyprawić, skropić sokiem z cytryny. Na każdym ułożyć…

Zrazy duszone w warzywach Aliny

Składniki: 70 dag wołowiny pieprz 2 łyżki mąki 2 łyżki tłuszczu 2 łyżki masła sól 2 pory 2 marchewki ½ selera 200 ml bulionu wołowego 2-3 ząbki czosnku 200 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego Sposób wykonania: Mięso pokroić na 4 plastry, które lekko zbić tłuczkiem po czym oprószyć pieprzem, obtoczyć w mace…

Wieprzowe zraziki Ilony

Składniki: schab wieprzowy 1 kg mąka 10 łyżek sól pieprz smalec do smażenia Sposób przyrządzenia: Schab należy pokroić w plasterki, a następnie zbić tłuczkiem kuchennym. Obsypać solą i pieprzem, odstawić na pól godziny. Na patelni należy rozgrzać tłuszcz, smażyć na nim zrazy obtaczane w mace pszennej. Po usmażeniu przekładać je do garnka z niewielką ilością…

Pikantne zrazy z kury

Składniki: 600 g filetów z piersi kurczaka 1-2 jajka 100-150 g bułki 2-3 łyżki mąki 4-6 łyżek masła sól pieprz Farsz: 150 g wieprzowiny 75 g mięsa z kury 1-2 cebule 1-2 jajka 2 łyżki mleka sól Sposób wykonania; Wołowinę oraz drób zemleć w maszynce po czym wbić do nich jajka i dodać mleko oraz…