Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z kiełbasy

Kiełbasa z rokpolem

Składniki: 1 kg białej kiełbasy 25 dag wędzonego boczku 15 dag sera rokpol ½ szkl. ketchupu 2-3 łyżki oliwy 1 łyżeczka tymianku Sposób wykonania: Do sera dodać oliwę oraz zioła, całość dokładnie utrzeć. Następnie kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki, które posmarować masą serową po czym zawinąć je jeszcze w plasterek boczku i spiąć wykałaczką. Smażyć…

Kiełbasa z kapustą kwaszoną

Składniki: 300 g kiełbasy 1 łyżka oliwy z oliwek ¼ szkl. soczystych jabłek pokrojonych w kostkę 600 g kapusty kwaszonej czosnek pieprz Sposób wykonania: Kiełbasę pokroić na plasterki i podsmażyć ją na rozgrzanej patelni aż zbrązowieje. Następnie wrzucić do niej jabłka i trzymać na ogniu około 3 minut. Po tym czasie dodać kwaszoną kapustę. Całość…

Biała kiełbasa w sosie piwnym

Składniki: 1 kg białej kiełbasy ½ l jasnego piwa ½ l wody 2 cebule 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżka octu winnego 1 łyżka karmelu sól pieprz Sposób wykonania: Piwo oraz wodę wymieszać ze sobą po czym zagotować. Następnie gorącym piwem zalać kiełbasę. Wrzucić do niej cebule pokrojoną w talarki i trzymać na…

Wykwintny bigos alzacki

 

Składniki:

    • 2 kg kiszonej kapusty dobrze wypłukanej i odciśniętej
    • 25 dkg szynki pokrojonej w kostkę
    • 50 dkg polędwiczek wieprzowych pokrojonych w kostkę
    • 50 dkg kiełbasy wędzona pokrojonej w plastry
    • 50 dkg białej kiełbasy pokrojonej w plastry
    • 3 szklanki białego wina półwytrawnego
    • 4 szklanki bulionu drobiowego
    • 25 dkg chudego boczku pokrojonego w kostkę
    • 2 cebule, obrane i pokrojone grubo
    • 3 marchewki pokrojone w plasterki
    • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
    • 2 kwaśne jabłka, obrane, grubo pokrojone
    • 2 liście laurowe
    • 10 całych ziaren pieprzu
    • 10 jagód jałowca
    • 4 goździki
    • sól, pieprz

Zrazy z mzzcarelli i kiełbasy

Składniki: 50 dkg dobrej cienkiej kiełbasy 50 dkg sera mozzarella 1 jajko 1 szklanka tartej bułki Sposób przyrządzenia: Kiełbasę obrać z osłonek, pokroić w drobną kostkę. Podobnie pokroić obsączony z zalewy ser mozzarella. Ser, kiełbasę i skłócone jako wymieszać w misce, formować w kulki  o średnicy 2, 5 cm, każdą dokładnie obtoczyć w bułce. Piekarnik…