Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gęś

Sznycle drobiowe z piersi indyka Iwony

Składniki: 6 plastrów piersi z indyka 6 plastrów wędzonego boczku 12 listków świeżej  szałwii ¼ kostki masła z lodówki ½ szklanki białego wina sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Sznycle umyć, osączyć. Na każdym kawałku położyć  2 listki szałwii. Sznycle wraz z listkami szałwii owinąć w plastry boczku, spiąć wykałaczkami . Połowę masła rozgrzać na…

Skrzydełka z kurczaka w powidłach śliwkowych Iwony

Składniki: 2 kg skrzydełek z kurczaka ½ szklanki sosu sojowego słoiczek powideł śliwkowych ½ szklanki ziaren sezamu sól, do smaku Sposób przyrządzenia: Skrzydełka umyć, odciąć końcówki, włożyć do miski , skropić sosem sojowym, wstawić na noc do lodówki. Powidła śliwkowe zmiksować z łyżeczką soli. Skrzydełka osączyć , posmarować powidłami i obtoczyć w sezamie. Ułożyć  w…

Kurczak w sosie pomarańczowym z wermutem Iwony

Składniki: 2 kurczaki po około 1 ½ kg sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku ½ kg marchewki 1 cebula ½ pęczka tymianku 5 łyżek  soku pomarańczowego 2 kg brokułów 400 ml bulionu warzywnego 5 łyżek wermutu 1 szklanka śmietany kremówki 5 łyżek masła Sposób przyrządzenia: Kurczaki umyć, poporcjować, natrzeć solą i pieprzem, piec godzinę  w…

Gęś w śmietanowym sosie

Składniki: ½ gęsi 5 dag mąki 3 dag smalcu 1 cebula 15 dag śmietany 10 dag koncentratu pomidorowego papryka słodka w proszku sól pieprz Sposób wykonania: Gęś podzielić na porcje, które oprószyć solą oraz mąką i obsmażyć na rozgrzanym smalcu. W trakcie wrzucić posiekaną cebulę i razem dusić do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyjąć a…