Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gęś

Gęś duszona z warzywami

Składniki: ½ gęsi 2 dag mąki 3 dag smalcu 80 dag warzyw: marchew, por, pietruszka, seler, cebula, fasolka szparagowa 4 dag masła sól pieprz Sposób wykonania: Gęś podzielić na porcje, które oprószyć mąką, solą oraz pieprzem i przełożyć do garnka. Podsmażyć a potem podlać odrobiną wody i trzymać na małym ogniu do miękkości. W między…

Gęś faszerowana

Składniki: 1 gęś 2 cytryny 10 dag oleju 5 dag marchwi 1 ząbek czosnku 6 goździków tymianek posiekana natką pietruszki sól Nadzienie: 4 filiżanki grzanek 1 kg jabłek 5 dag rodzynek 5 dag masła tymianek sól pieprz Sposób wykonania: Gęś skropić sokiem z cytryny po czym obłożyć ją plasterkami marchwi, czosnkiem, natką pietruszki, goździkami oraz…

Gęś pieczona w kapuście

Składniki: 1 sprawiona gęś 1,5 kg kiszonej kapusty 2 cebula 2 łyżeczki kminku cukier sól pieprz Sposób wykonania: Z gęsi odciąć skrzydła oraz szyję po czym natrzeć ją utłuczonym kminkiem oraz solą. Przełożyć do brytfanny i wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i upiec. W trakcie pieczenia co jakiś czas nakłuć skórkę…

Nadziewana szyja z gęsi

Składniki: gęsia wątróbka 10 dkg cielęciny 5 dkg słoniny 10 dkg pieczarek 1 duża czerstwa bułka 1/8 l mleka 2 jajka gałka muszkatołowa Sposób przyrządzenia: Skórę  gęsi starannie oczyścić. Cielęcinę, słoninę, wątróbkę razem z namoczoną w mleku bułką przepuścić przez maszynkę. Do zmielonej masy dodać żółtka i utrzeć. Pieczarki obrać ze skórki posiekać dodać do…