Składniki:
- 30-40 dkg gęsiego tłuszczu
- 2 nieduże jabłka
- 1 duża cebula
- 7 dkg smalcu wieprzowego
- sól
Składniki: 1 pierś gęsi 200 dag suszonych śliwek ½ łyżki majeranku ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli pieprz Sposób wykonania: Mięso natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem i wstawić do lodówki na 2 godziny. W między czasie śliwki namoczyć w wodzie. Po 2 godzinach gęsinę przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200…
Składniki: 1 gęś 10 dag migdałów 1 szkl. nalewki na śliwkach 5 łyżek przecieru śliwkowego gęsi smalec sok z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Z gęsi odciąć szyję i skrzydła po czym natrzeć na wierzchu i w środku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Następnie naszpikować migdałami. Przełożyć do brytfanny, polać stopionym smalcem. Wstawić…
Składniki: 0,25 l soku z kiszonej kapusty ½ wędzonej gęsi 2 cebule kilka ząbków czosnku porcja włoszczyzny liść laurowy kilka ziaren ziele angielskiego kilka ziaren jałowca tymianek sól pieprz Sposób wykonania: Mięso podzielić na porcje, które zalać wodą, wrzucić liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować około 1 godziny. Po tym czasie dodać cebulę, czosnek…
Składniki: 1 młoda gęś 50 dkg dobrej, pokrojonej w paski szynki 1 pokrojona w kostkę cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki majonezu sól, pieprz, mielony kminek do smaku Sposób przyrządzenia: Tuszkę dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę, smażyć 3 minuty mieszając,…