Składniki: 1,5 kg młodej gęsi 6 ziemniaków obranych, pokrojonych na ćwiartki 3 cebule, obrane, grubo pokrojone 3 pomidory, obrane ze skóry pokrojone w kostkę 2 szklanki bulionu mięsnego 1 szklanka śmietany kremowej olej Sposób przyrządzenia: Umytą i osuszoną tuszkę gęsi podzielić na porcje, przyprawić, obrumienić na części oleju. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, dodać…
Tag: gęś
Gęś
Gotowana gęś w sosie grzybowym
by Weronika Mazur • • 0 Comments
Składniki: 1 gęś 1 marchewka 1 pietruszka 1 seler pęczek zieleniny: pietruszka, seler, por liść laurowy sól Sos: 4-5 borowików ½ szkl. mąki 1 ½ łyżki masła 1 ½ szkl. śmietany Sposób wykonania: Oczyszczoną gęś zalać wodą po czym kilkakrotnie zagotować ( w trakcie odszumować). Następnie gęś wyjąć i opłukać gorącą wodą a bulion przecedzić…
Gęś
Gęsia szyja
by albertos • • 0 Comments
Składniki: szyja gęsia 1 sztuka gęsie podroby kasza jęczmienna 200 g cebula 1 sztuka masło 1,5 łyżki bulion drobiowy 0,7 l majeranek pieprz sól Sposób przyrządzenia: Z szyi należy zdjąć skórę, natrzeć ją solą i majerankiem i odstawić. Szyję i podroby należy ugotować w bulionie do miękkości, wyjąć i ostudzić. Mięso obrać i drobniutko pokroić.…
Gęś
Gęsia okrasa
by albertos • • 0 Comments
Składniki: pierś gęsi majeranek oregano sól pieprz Sposób przyrządzenia: Pierś należy pokroić w drobne kawałeczki, dodać do niej wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Zmielić dwa razy za pomocą maszynki do mięsa i dokładnie wymieszać po raz drugi. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos
Gęś
Gęś z Francji
by Ewa K • • 0 Comments
Składniki:
- 1 młoda gęś
- tłuszcz
- 50 dag karczochów
- ½ szkl. białego wytrawnego wina
- ½ szkl. śmietanki
- 2 dag mąki
- 4 dag rodzynków
- sól
- pieprz
- curry
- przyprawa francuska