Składniki: 25 dkg wątróbek gęsich 3 dkg tłuszczu z gęsi 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 cebula 1 pietruszka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wątróbki obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, odłożyć na 20 minut. Pietruszkę i cebulę obrać. Pietruszkę pokroić…
Tag: gęś
Gęś
Filet z gęsi pieczony z jabłkami
by Olga • • 0 Comments
Składniki: 4 pierś z młodej gęsi 2 kwaśne jabłka mąka olej sól, pieprz Marynata: 1 szklanka soku jabłkowego 1 szklanka czerwonego wina 1 łyżka octu balsamicznego Sposób przyrządzenia: Wymieszaj sok z octem, winem, przyprawami, zalać nią mięso, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Obsączone z nadmiaru marynaty mięso obtocz w mące i obrumień na…
Gęś
Gęś pieczona z jabłkami i śliwkami
by Olga • • 0 Comments
Składniki: 1 duża młoda gęś 5 jabłek kwaśnych 5 ząbków czosnku 1 duże cebule 1 łyżka mąki ziemniaczanej 10 suszonych śliwek bez pestek majeranek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Dokładnie oczyszczoną gęś umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, obtoczyć w majeranku. Nadziać gęś…
Rosół
Rosół z gęsi
by Krystyna • • 0 Comments
Gęś
Gęś pieczona po dworsku
by mariola • • 0 Comments
Składniki: 1 duża gęś (około 5 kg) 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 średnie cebule pokrojone w ósemki 5 kwaśnych jabłek obranych pokrojonych w ósemki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki masła rozmaryn sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni c. Ziemniaki obgotować przez około 8 minut. Na patelni…