Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: danie

Piekielne żeberka

 

Składniki:

 

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • oliwa

Marynata:

  • łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ szklanki piwa

Pieczona szynka cielęca

Składniki: 1 kg  cielęciny 5 kwaśnych  jabłek 1 ½  łyżki cukru płaska łyżeczka  cynamonu 3 łyżki śmietany 8 dkg masła 1 ½ szklanki jabłkowego wina 2 małe cebule sól, biały pieprz  do smaku Sposób wykonania: Cielęcinę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i przysmażyć  delikatnie na maśle, przełożyć do brytfanki. Na pozostałym…

Pierś z kurczaka z krewetkami

Składniki: 2 całe piersi z kurczaka 15 dkg krewetek/mrożone/ 1 cytryna sól, biały pieprz do smaku 1 łyżka masła olej 4 gałązki natki pietruszki Sposób wykonania: Piersi z kurczaka  umyć, osuszyć, obciąć kości, lekko rozbić  tłuczkiem, na jednakową grubość, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć  kurczaka na złoty kolor. Mrożone krewetki zblanszować. Na patelni ułożyć  krewetki,…

Pieczony boczek z morelami

Składniki: 2 kg surowego chudego boczku bez kości 6 ząbków czosnku 20 dkg suszonych moreli 4 cienkie pory/ białe części/ sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Por obrać, posiekać na kawałki, czosnek  posiekać. Morele namoczyć w  zimnej wodzie na 30 minut. Boczek  opłukać, zalać  wrzątkiem, gotować około 20 minut. Przełożyć  do brytfanki, naciąć skórę, oprószyć…