Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych
- oliwa
Marynata:
- łyżeczka ostrej mielonej papryki
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 3 łyżki miodu płynnego
- łyżeczka pieprzu cayenne
- łyżeczka soli
- łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 3 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ szklanki piwa
Sposób wykonania:
Żeberka dokładnie umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić na kawałki z 2 kostkami. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, połączyć z żeberkami i odstawić na 24 godziny, kilkakrotnie przemieszać. Żeberka wyjąć z marynaty, obsmażyć na rozgrzanej oliwie, przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać pozostałą marynatą i oliwą ze smażenia. Przykryć folią spożywczą i piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C około 1 ½ godziny, po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze około 20 minut.