Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- kilka kropli sosu tabasco
- sól
- pęczek szczypiorku
Składniki: 1 duży kalafior/ około 1 kg/ 10 dkg orzeszków ziemnych 10 dkg masła 1 łyżeczka przyprawy curry 3 krople sosu worcester sól do smaku Sposób wykonania: Kalafior rozdzielić na większe różyczki i zagotować w osolonej wodzie, wodę odlać, odstawić do osączenia. Orzeszki drobno posiekać i podsmażyć na złoto na roztopionym maśle. Doprawić do smaku…
Składniki: 8 kotletów schabowych/1 ½ cm grubości/ 2 łyżki oleju ¼ łyżeczki pieprzu 1 małe opakowanie zupy cebulowej 8 plastrów pomarańczy bez skórki 1 szklanka soku pomarańczowego Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kotlety i przyprawić pieprzem. Posypać kotlety mieszanką zupy cebulowej, położyć na każdym plaster pomarańczy, polać sokiem pomarańczowym i zagotować. Przykryć i…
Składniki: 2 kurczaki /około 3 kg/ ½ kg marchewki 1 duża cebula ½ pęczka tymianku 5 łyżek soku pomarańczowego 1 ½ kg brokułów 400 ml bulionu drobiowego 5 łyżek wermutu szklanka śmietany kremówki 4 łyżki masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób wykonania: Kurczaki umyć, poporcjować, natrzeć solą i pieprzem, piec godzin ę w…
Składniki: tuszka kurczaka/ około 1 ½ kg/ 30 dkg śliwek 2 duże jabłka 1 duża cebula szklanka bulionu majeranek sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób wykonania: Kurczaka umyć, osuszyć. Dokładnie usunąć tłuszcz. Tuszkę pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej, zrumienić kawałki kurczaka. Dodać…