Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kraje

Pasteis de Belem (lizbońskie babeczki z Portugalii

Składniki: mrożone ciasto francuskie 1 ¾ filiżanki pełnego mleka ¼ filiżanki kremówki 4 żółtka 3 łyżeczki cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki pszennej ½  łyżeczki cynamonu starta skórka z jednej cytryny ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego  Sposób wykonania:Ciasto francuskie rozwałkować i powykładać nim foremki na muffinki. Podpiec w temp. 220 stopni przez 10 minut. W kąpieli wodnej zagotować…

Gulasz hiszpański Goplany

 Składniki: 80 dkg schabu ( mogą być piersi z kurczaka ) 2 łyżki oleju 2 cebule 3 pomidory strąk czerwonej papryki puszka ananasa 3 ząbki czosnku posiekany świeży imbir lub ok. łyżeczki sproszkowanego curry sól, pieprz Sposób wykonania:Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę ze zmiażdżonym czosnkiem. Obsmażyć pokrojone na małe kawałki mięso. Oczyścić paprykę z gniazd nasiennych…

Bucatini z pomidorami i boczkiem

Składniki: 2 łyżki oliwy 150 g boczku 1 cebula ½ łyżeczki sproszkowanej papryki 500 ml białego wytrawnego wina 500 g pomidorów 2 łyżki gruboziarnistej soli 450 g bucatini 4 łyżki startego sera pecorino sól pieprz Sposób wykonania:Na rozgrzanej oliwie przesmażyć boczek pokrojony w kostkę po czym dodać posiekaną cebulę i paprykę.Całość wymieszać i smażyć jeszcze…

Tagliatelle z farszem z szynki i groszku

Składniki: 2 łyżki gruboziarnistej soli 300g zielonego groszku 60 g masła 1 posiekana cebula 150 g szynki 500g tagliatelle sól pieprz 4 łyżki startego parmezanu Sposób wykonania:Groszek zalać 3 litrami osolonego wrzątku  i gotować kilka minut po czym odcedzić i odstawić na bok.Następnie na rozgrzane masło wrzucić posiekaną cebulę i szynkę, trzymać na ogniu ok.…

Tortelini z wieprzowiną, szynką i mortadelą

Składniki: 1 porcja ciasta makaronowego 30 g masła 125 g posiekanej wieprzowiny 125 g mortadeli 100 g szynki 1 jajko 250g startego parmezanu szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1, 75 l bulionu wołowego Sposób wykonania:Ciasto na makaron wstawić do lodówki na 1 godzinę.W między czasie na rozgrzane masło wrzucić grubo pokrojoną wieprzowinę trzymać na ogniu…