Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasteis de Belem (lizbońskie babeczki z Portugalii

Składniki:

  • mrożone ciasto francuskie
  • 1 ¾ filiżanki pełnego mleka
  • ¼ filiżanki kremówki
  • 4 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • ½  łyżeczki cynamonu
  • starta skórka z jednej cytryny
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
     
     
    Sposób wykonania:
    Ciasto francuskie rozwałkować i powykładać nim foremki na muffinki. Podpiec w temp. 220 stopni przez 10 minut.
     W kąpieli wodnej zagotować mleko, dodać żółtka, cukier, cynamon, kremówkę, sól, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i miksować. Powinien powstać gęsty budyń. Masę waniliowo – jajeczną wlać do dołków muffinek. Formę z ciasteczkami wstawić do piekarnik nagrzanego do 200 stopni. Zapiekać tak długo, aż masa na górze będzie się karmelizowała na brązowo. Podawać gorące posypane cukrem pudrem i cynamonem.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez makowiec

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *