Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Eugeniusz

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 220 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Partia nr 11 #43799
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Chiñska zupa z rze¿uch±[/b]

    Sk³adniki:
    30 dag piersi z kurczaka
    10 dag najzwyklejszej szynki
    2/3 szklanki rze¿uchy
    4 szklanki roso³u drobiowego (czyli 2 kostki w litrze wody)
    ³y¿ka sosu sojowego
    ³y¿ka m±ki ziemniaczanej
    ³y¿eczka przyprawy \"jarzynka\"
    spora szczyptu imbiru

    Sposób przyrz±dzenia:
    Zaczynamy od b³yskawicznego marynowania kurczaka – sos sojowy mieszamy z imbirem, po czym zalewamy nim pokrojone w w±skie paski miêso. Odstawiamy na 1/2 godziny. Po up³ywie tego czasu gotujemy litr wody. Kurczaka obtaczamy w m±ce wymieszanej z "jarzynk±". Do wrz±tku wrzucamy kostki roso³owe, solidnie mieszamy, wrzucamy kurczaka i trzymamy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Szynkê kroimy na cienkie paski (bez t³uszczu!), rozk³adamy na dnie talerzy, zalewamy zup± i posypujemy obficie rze¿uch±.
    autor: k0m0r

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    in reply to: Partia nr 11 #43798
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Chiñska zupa z kury[/b]

    Sk³adniki:
    2 piersi z kurczaka
    sól,pieprz
    1por
    2 cebule
    2 marchewki
    1 z±bek czosnku
    1 fili¿anka psztkowanej bia³ej kapusty
    2 ³y¿ki oleju
    3/4 l roso³u (z kostki)
    100 g szklistegomakaronu
    12 czarnych grzybków mung
    2 ³y¿ki sosu sojowego
    szczypta cukru
    ³y¿ka m±ki ziemniaczanej

    Sposób przyrz±dzenia:
    Miêso kurczaka op³ukaæ, os±czyæ, posypaæ sol± i pieprzem drobno pokroiæ. Warzywa obraæ i umyæ. Pora i cebulê pokroiæ w paski, Naciêt± wzd³ó¿ marchewkê-w ciête plasterki, czosnek przecisn±æ przez praske. Warzywa dusiæ 5minut na rozgrzanym oleju, nastêpnie dodaæ rosó³ i miêso. Gotowaæ 15 minut na ma³ym ogniu. Makaron i grzyby w³o¿yc na 10 minut do ciep³ej wody nastêpnie odcedziæ i podgrzewaæ jeszcze 5 minut w zupie. Zupê doprawiæ sosem sojowym, sol±, pieprzem i cukrem. Na sam koniec rozrobiæ m±kê ziemniaczan± w wodzie i wlaæ mieszaj±c.
    autor: Lacrima

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    in reply to: Partia nr 11 #43797
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bulion z miêsa wo³owego[/b]

    Sk³adniki:
    1,5 kilo miêsa wo³owego
    1-2 cebuke
    2-3 marchwi
    1-2 pietruszki
    0,5 selera
    pora
    zielona piertuszka
    sól
    Mo¿na te¿ dodaæ 1/2 btukwi,2 bia³ka do oczyszczenia

    Sposób przyrz±dzenia:
    Chc±c mieæ mocny bulion,trzeba braæ 40 deko miêsa na osobê;
    na l¿ejszy 20 deko dostatecznie.
    Najlepsze do tego miêso- krzy¿ówka i szponder.
    Wymyæ czysto miêso w gor±cej wodzie, zalaæ zimn± i gotowaæ kwadrans ci±gle szumuj±c.Wyj±æ miêso,op³ukaæ, bulion przecedziæ i znowu w nim miêso gotowaæ z ró¿n± w³oszczyzn±, z pocz±tku na wielkim,potem na wolnym ogniu.
    Na wydaniu odstawiæ,ostudziæ, w³o¿yæ parê rozbitych bia±ek i znowu powoli ogrzewaæ.Skoro bia³ka ¶ci±gm±, przecedziæ przez setwetkê, a bêdzie bulion klarowny. Przy uwa¿nym gotowaniu mo¿na siê obej¶æ bez bia³ek,wystrzegaæ siê tylko nale¿y,aby nie zbieg³, przez co bêdzie mêtny i niesmaczny. Trzeba te¿ pamiêtaæ, ¿e bulion soli siê zaraz po zszumowaniu go, a cebulê wk³ada siê po uprzednim upieczeniu jej na blasze.
    autor: europa112

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    in reply to: Partia nr 11 #43796
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Botwinka[/b]

    Sk³adniki:
    6 ¶rednich buraczków
    3 ³y¿ki cukru
    1/2 ³y¿eczki soli
    1 ³y¿eczka vegety
    kwasek cytrynowy
    2 du¿e gar¶cie li¶ci botwiny
    ewentualnie ¶mietanka
    4 jajka na twardo

    Sposób przyrz±dzenia:
    Buraki obraæ, przekroiæ na po³ówki albo æwiartki, ugotowaæ z cukrem, sol± i veget±, dosypaæ kwasek cytrynowy do smaku.
    Umyæ i pokroiæ li¶cie, do³o¿yæ do buraków, gotowaæ 10 minut. Mo¿na zaprawiæ s³odk± ¶mietank±.
    Podawaæ z w³o¿onym na talerz jajkiem przekrojonym na dwie lub cztery czê¶ci oraz ziemniakami polanymi t³uszczem ze zrumienion± cebulk±.
    autor: nutinka

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    in reply to: Partia nr 11 #43795
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bogracz[/b]

    Sk³adniki:
    25 dag ³opatki,
    0,5 kg piersi z kurczaka,
    10 dag marchwi;
    10 dag selera;
    10 dag pietruszki;
    por;
    10 dag pieczarek;
    dwa pomidory;
    du¿a cebula;
    10 dag kalafiora;
    ziemniak;
    papryka

    Sposób przyrz±dzenia:
    Miêso kroimy w paski i sma¿ymy na ma³ej ilo¶ci t³uszczu. Po usma¿eniu wk³adamy do osolonej gotuj±cej siê wody. Kiedy miêso jest ju¿ prawie miêkkie, zaczynamy dusiæ w³oszczyznê. Warzywa dodajemy do miêsa. Pieczarki podsma¿amy z drobno pokrojon± cebul± na patelni, po czym dodajemy do miêsa. Na koñcu dodajemy rozdrobniony kalafior i pomidory bez skórki. Przyprawiamy. Gotujemy bardzo powoli na ma³ym ogniu. Mo¿na wzbogaciæ zacierk±, a na koñcu posypaæ zielenin±.
    autor: gU¦KA

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    in reply to: Partia nr 11 #43794
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Barszcz wo³yñski[/b]

    Sk³adniki:
    1/2 kg miêsa wo³owego lub kie³basy,
    1/2 kg ma³ych buraków ugotowanych poprzedniego dnia w skórkach,
    1 szklanka ugotowanej fasoli,
    w³oszczyzna z kapust±,
    4 ziemniaki,
    sól, pieprz,
    listek laurowy,
    1/2 szklanki ¶mietany,
    zielenina

    Sposób przyrz±dzenia:
    Ugotowaæ poprzedniego dnia miêso, wyj±æ z wywaru, obraæ z ko¶ci, pokroiæ w kostkê. Do wywaru w³o¿yæ poszatkowan± kapustê, w³oszczyznê i pokrojone w kostkê ziemniaki, gotowaæ 15 min. Nastêpnie dodaæ ugotowan± fasolê z czê¶ci± wywaru, ugotowane buraki pokrojone na cienkie paski, wszystkie przyprawy i gotowaæ jeszcze przez 5 min. Po odstawieniu z ognia wlaæ ¶mietanê, wsypaæ zieleninê, dodaæ miêso.
    autor: Z.Wodecki

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    in reply to: Partia nr 11 #43793
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Barszcz wigilijny[/b]

    Sk³adniki:
    1,5 kg buraków,
    3-4 marchewki (30 dag),
    1-2 pietruszki (20 dag),
    1/2 selera (10 dag),
    1 por,
    1 cebula (12 dag),
    6-8 dag suszonych prawd¼iwków lub podgr¼ybków,
    1 z±bek czosnku,
    10 ziaren czarnego pieprzu,
    2-3 ziarna ziela angielskiego,
    1 malutki listek laurowy,
    1 kieliszek czerwonego wina,
    sól, cukier, sok z cytryny.

    Sposób przyrz±dzenia:
    W³oszczyznê i 2-4 buraki obraæ, op³ukaæ i rozdrobniæ. Zalaæ 2 litrami wody, dodaæ przyprawy i gotowaæ 40-50 minut. Resztê buraków umyæ (jeden zostawiæ na sok) i ugotowaæ ze skórk± do miêkko¶ci. Nastêpnie odlaæ wodê, a buraki ostud¼iæ, obraæ ¼e skórki i zetrzeæ na tarce jarzynowej. Dodaæ do przecedzonego wywaru z w³os¼c¼yzny. Grzyby starannie op³ukaæ, namoc¼yæ w wodzie na 2-3 godziny i ugotowaæ do miêkko¶ci. Przecedzony wywar wlaæ do barszc¼u , a grzyby zu¿yæ do pasztecików. Barszc¼ podgr¼aæ, nie dopuszc¼aj±c do zagotowania. Doprawiæ (dla lepszego koloru) sokiem z surowego buraka, poprzednio bardzo drobno utartego oraz cytryn±, sol±, cukrem, kieliszkiem czerwonego wina i ewentualnie (na kilkana¶cie minut przed podaniem) roztartym z±bkiem czosnku. Podawaæ z pasztecikami lub z jajkiem na twardo.
    autor: ??? (nieznany)

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    in reply to: Partia nr 11 #43792
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Barszcz staropolski[/b]

    Sk³adniki:
    2 l wywaru z miêsa i warzyw,
    150 ml ¶mietany,
    40 dag buraków,
    20 dag kie³basy,
    10 dag marchwi,
    10 dag selera,
    10 dag pietruszki,
    8 dag cebuli,
    t³uszcz,
    2 dag m±ki,
    zielenina,
    sól, pieprz

    Sposób przyrz±dzenia:
    Buraki umyæ, oczy¶ciæ, upiec w piekarniku. Upieczone wystudziæ, obraæ, zetrzeæ na tarce. Warzywa umyæ, obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w paseczki, podsma¿yæ na t³uszczu, skropiæ wywarem i dusiæ do miêkko¶ci. Kie³basê obraæ z os³onki, pokrajaæ w pó³plasterki, po³±czyæ z warzywami, burakami, pozosta³ym wywarem, posiekan± zielenin± oraz ¶mietan± wymieszan± z m±k±, chwilê pogotowaæ i doprawiæ do smaku.
    autor: Z.Wodecki

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    in reply to: Partia nr 11 #43791
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Barszcz ukraiñski[/b]

    Sk³adniki:
    ½ kg buraków
    1 puszka koncentratu pomidorowego
    0,1 kg fasoli bia³ej
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 seler
    0,2 kg ziemniaków
    0,2 kg kapusty w³oskiej
    1/8 l kwasu buraczanego
    2 z±bki czosnku
    m±ka, ¶mietana, cukier, bulion lub woda

    Sposób przyrz±dzenia:
    Fasolê namoczyæ na noc , ugotowaæ do po³owy miêkko¶ci ( mo¿na zast±piæ fasol± z puszki ). Warzywa obraæ tarkowaæ na tarce o du¿ych oczkach poddusiæ na ma¶le, kapustê posiekaæ, buraki obraæ tarkowaæ na tarce o du¿ych oczkach, ziemniaki obraæ pokroiæ w kostkê, kapustê poszatkowaæ. Warzywa zalaæ wod± lub bulionem i gotowaæ jak zaczn± miêkn±æ dodaæ kapustê i fasolê. Pod koniec dodaæ przecier i kwas burakowy oraz czosnek przetarty przez praskê. Wlaæ ¶mietanê z m±k± doprawiæ sol± i cukrem.
    autor: AsiaBan

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    in reply to: Partia nr 11 #43790
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Barszcz ma³opolski[/b]

    Sk³adniki:
    2 l wywaru z ko¶ci i warzyw,
    20 dag wo³owiny bez ko¶ci,
    40 dag buraków,
    150 ml ¶mietany,
    20 dag bia³ej kapusty,
    2 dag suszonych grzybów,
    2 dag m±ki,
    5 dag fasoli per³owej,
    4 dag ketchupu,
    sól, pieprz,
    li¶æ laurowy,
    ziele angielskie

    Sposób przyrz±dzenia:
    Buraki umyæ, oczy¶ciæ, op³ukaæ, zalaæ wod±, ugotowaæ. Nastêpnie wystudziæ, obraæ i zetrzeæ na tarce. Grzyby umyæ, namoczyæ, ugotowaæ Fasolê przebraæ, op³ukaæ, zalaæ zimn± wod±, zagotowaæ i pozostawiæ na 2 godziny. Potem ugotowaæ w tej samej wodzie. Miêso umyæ, zemleæ, zalaæ wywarem, ugotowaæ Pod koniec gotowania dodaæ pokrojon± w kostkê kapustê oraz przyprawy. Gdy kapusta bêdzie miêkka, po³±czyæ z burakami, grzybami pokrajanymi w paseczki, ketchupem, fasol± oraz ¶mietan± wymieszan± z m±k±, chwilê pogotowaæ, doprawiæ do smaku.
    autor: Z.Wodecki

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    in reply to: Partia nr 11 #43789
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Barszcz Grzybowy[/b]

    Sk³adniki:
    60 dkg kiszonej kapusty
    10 dkg suszonych grzybów (borowiki lub prawdziwki)
    1-2 ¶rednie cebule
    olej do smarzenia
    bia³e pieczywo

    Sposób przyrz±dzenia:
    Suszone grzyby pokruszyæ umyæ pod bierz±c± wod±, odstawiæ do miski i zalaæ przegotowan± letnia wod±, odstawiæ na conajmniej 30 min. a¿ zmiêkn±.
    Kiszon± kapustê posiekaæ, zalaæ 1,5 l wody i gotowaæ pod przykryciem.
    Cebule drobno posiekaæ i usmarzyc na z³oty kolor na kilku ³y¿kach oleju.
    Kilka kromek chleba pokroic na grzanki (1cm/1cm) i upiec w piekarniku a¿ zbr±zowiej±.
    Gdy kapusta zmiêknie dodaæ grzyby razem z wod±, cebulê z olejem i gotaæ do miekko¶ci grzybów.
    Braszcz jest gotowy.
    Nie dodaje siê ¿adnych przypraw ani soli, podawaæ z iep³ymi grzankami.
    autor: kacus

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    in reply to: Partia nr 11 #43788
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bia³a zupa[/b]

    Sk³adniki:
    0,5 kg. miêsa mielonego,
    marchew,
    cebula,
    li¶æ laurowy, ziele angielskie,
    jajko,
    namoczone pó³ bu³ki,
    ¶mietana,
    m±ka, woda,
    sól, pieprz, jarzynka,
    pietruszka, koper,

    Sposób przyrz±dzenia:
    Z miêsa, bu³ki, jajka, przypraw i cebuli w kostke wyrabiamy "ciasto"
    Gotujemy wywar, marchew start± na wiórki, li¶æ laurowy, ziele angielskie, sól, jarzynka, kiedy marchew zmieknie robimy ma³e klopsiki i wrzucamy na wrz±tek, gotujemy pare minut i zaprawiamy ¶mietan± i m±k± z woda, mo¿na wrzuciæ natke pietruszki i koperek.
    do miêsa mo¿na dodaæ zmierzdzony z±bek czosnku, zupa nabierze wyra¼nego smaku, podawaæ z ziemniakami.
    autor: harpia

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43701
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Pieczone skrzyde³ka kurczaka "z piaskiem" [/b]

    Sk³adniki:
    1 kg skrzyde³ek z kurczaka
    2 ³y¿ki bu³ki tartej, 4 ³y¿ki przyprawy "gyros"
    4 ³y¿ki oleju, sól, 3 ³y¿ki pasty paprykowej

    Sposób przyrz±dzenia:
    Skrzyde³ka dzielimy na trzy czê¶ci odrzucaj±c koñcówkê, mozna zostawiæ do zrobienia jakiego¶ wywaru. Do miski wrzucamy przyprawy, bu³kê tart±, pastê paprykow±, sól i olej. Wszystko mieszamy i zostawiamy na 10-15 min. Skrzyde³ka pieczemy w piekarniku przez 35-40 min w temperaturze 220 stopni C.
    autor: dispell

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43700
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Opiekane pstr±gi[/b]

    Sk³adniki:
    4 pstr±gi
    4 ga³±zki natki pietruszki
    4 plasterki cebuli
    6 ³y¿ek oleju
    sok z cytryny
    ³y¿eczka soli
    1/2 ³y¿eczki pieprzu
    1/4 ³y¿eczki zmielonego kminku

    Sposób przyrz±dzenia:
    Wymieszaæ ze sob±: olej, sok z cytryny, ³y¿eczkê soli, pieprz i kminek. Po wymieszaniu odstawiæ. Ryby wypatroszyæ, zostawiaj±c g³owy i ogony, dok³adnie wyp³ukaæ, osuszyæ. W³o¿yæ do przygotowanej marynaty. Pozostawiæ na minimum 2 godziny, kilkakrotnie w niej obracaj±c. Wyj±æ pstr±gi z marynaty. Do ka¿dej ryby w³o¿yæ ga³±zkê natki pietruszki i plasterek cytryny. Grillowaæ na rozgrzanym grillu oko³o 15 minut, smaruj±c kilkakrotnie marynat±. Podczas grillowania obróciæ tylko raz. Podawaæ z pieczywem i sa³atk±.
    autor: dispell

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43699
    Eugeniusz
    Participant

    [b]"Piekielne ananasy"[/b]

    Sk³adniki:
    1 puszka ananasa albo ¶wie¿y owoc ananasa
    pó³ szklanki oleju
    pó³ ³y¿eczki chili lub pieprzu cayenne
    2 ³y¿eczki cukru lub miodu
    ew. szczypta kardamonu

    Sposób przyrz±dzenia:
    W miseczce wymieszaæ olej z cukrem i chili. Zanurzyæ w tak przygotowanej zalewie kr±¿ki ananasa. Ananasa grillowaæ krótko bezpo¶rednio na ¶rednio rozgrzanym ruszcie, smaruj±c podczas pieczenia s³odk± zalew±. Te pikantne kr±¿ki anasa bardzo dobrze smakuj± same lub jako dodatek do grilowanych piersi z kurczaka.
    autor: dispell

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    Post edited by: trunksql, at: 2005/04/05 17:27

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 220 total)