Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Agnieszka

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 27 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Szynkowar #43907
    Agnieszka
    Participant

    Mój szynkowar jeszcze do mnie nie dotar³, wiêc i produkcji nie uruchomi³am 🙂
    Za to dotar³am do takiej smakowitej stronki: [url]http://www.wedlinydomowe.pl/[/url]. Tam równie¿ s± przepisy z wykorzystaniem szynkowaru.

    in reply to: Szynkowar #43847
    Agnieszka
    Participant

    [b]Tinca[/b] masz racjê: okropne ustrojstwo z tego jest, ale jaki pyszny jest boczek nadziewany pieczarkami 😛 Ze wzglêdu na ostatnie "przeboje" z firmami miêsnymi i bezglutenowo¶ci± mojego syna postanowi³am zaj±æ siê w³asnorêcznym wyrobem wêdlinek. Muszê przywie¶æ od rodziców szynkowar i zaczynam dzia³aæ. Wkrótce mam nadziejê zacz±æ go¶ciæ czê¶ciej w tym dziale:)

    in reply to: Moje ulubione dania z Grilla #43846
    Agnieszka
    Participant

    Najlepsze dania s± podobno te najprostsze:)
    My (rodzinka ca³a) uwielbiamy wszelkie rybki z grilla. Np. pstr±g faszerowany fet± i zielon± pietruszk±, ³oso¶ (tylko lekko marynowany). Poza tym lubimy karkówkê (w marynacie z miodem i kilkoma rodzajami pieprzu), skrzyde³a z kurczaka (obsypane solidnie papryk± i w czasie pieczenia skrapiane wod± z miodem).

    in reply to: ciasto zagadka biblijna #43828
    Agnieszka
    Participant

    nr 8 to cynamon

    in reply to: wiosenny szpinak #43810
    Agnieszka
    Participant

    Jak ju¿ nieomieszka³m zaznaczyæ w opinii, zrobi³am cud-krokiety ze szpinaczkiem. Dwa wnioski na przysz³o¶æ:
    1) nie zabieraæ siê za czyszczenie szpinaku kiedy nie ma siê kto zaj±æ wyj±cymi maluchami
    2) nie zabieraæ siê za robienie krokietów kiedy nie ma siê kto zaj±æ wyj±cymi maluchami
    🙂 🙂 🙂
    A na serio to dzieciom nie przypasowa³y, choæ wyjada³y samo nadzienie. Za to mnie przypad³y do gustu. I to bardzo.
    Teraz czas na surówkê…

    in reply to: Partia nr 11 #43746
    Agnieszka
    Participant

    [b]petits fours[/b]
    sk³adniki na 10 szt.
    [u]ciasto: [/u]
    4 jajka
    4 ³y¿ki gor±cej wody
    5 ³y¿ek m±ki
    5 ³y¿ek m±ki ziemniaczanej
    1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    [u]masa:[/u]
    1 opak. surowego marcepanu
    2 kieliszki wi¶niówki
    1/2 szkl. czerwonej konfitury owocowej
    1 bia³ko
    1/2 szkl. cukru pudru
    kilka kropli soku cutrynowego
    12,5 dag polewy czekoladowej
    kandyzowane owoce
    [b]C:[/b] M±kê przesiaæ razem z proszkiem, z bia³ek ubiæ pianê. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem i wod± na masê, dodaæ pianê i m±kê. Lekko wymieszaæ. Ciasto rozsmarowaæ na wy³o¿onej pergaminem blasze i piec ok. 15 min. w temp. 200 st. Gdy ciasto wystygnie pokroiæ je na 3 pasy jednakowej szeroko¶ci.
    pierwszy pas posmarowaæ marcepanem wymieszanym z z jednym kieliszkiem wi¶niówki. Przykryæ drugim pasem. Posmarowaæ go konfitur±. Przykryæ trzecim pasem ciasta. Ca³o¶æ pokroiæ w kostkê ok. 3×3 cm.
    Bia³ko utrzeæ z cukrem pudrem na gêst± pulchn± masê, dodaæ wi¶niówkê i sok cytrynowy. Przygotowanym lukrem ozdobiæ czê¶æ ciaste, pozosta³e udekorowaæ p³ynn± czekolad±. Dodatkow± dekoracjê s± kandyzowane owoce.

    przepis na konkurs:)

    Post edited by: agastaga, at: 2005/04/13 12:37

    in reply to: Partia nr 11 #43745
    Agnieszka
    Participant

    [b]Ciasto gruszkowe[/b]
    [u]ciasto:[/u]
    1,5szkl. (25 dag) m±ki
    0,5 kostki mas³a (12 dag)
    1 ¿ó³tko
    6 ³y¿ek cukru
    4 ³y¿ki soku z cytryny
    1/2 op. proszku do pieczenia
    [u]nadzienie:[/u]
    40 dag chudego twarogu
    1,5 puszki (po 850 ml) gruszek
    2 jajka
    1 bia³ko
    6 ³y¿ek mas³a
    6 ³y¿ek soku z cytryny
    5 ³y¿ek cukru
    3 ³y¿ki kaszy manny
    [b]C:[/b] T³uszcz roztopiæ. M±kê po³±czyæ z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaæ ¿ó³tko, sok z cytryny i stopiony t³uszcz. Ca³o¶æ wyrobiæ na g³adk± masê.
    [b]N: [/b]Gruszki ods±czyæ. ¯ó³tka oddzieliæ od bia³ek. T³uszcz utrzeæ na g³adko z cukrem. Dodaæ sok z cytryny, twaróg, ¿ó³tka i kaszê mannê. Bardzo dok³adnie wymieszaæ. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, równie¿ dodaæ do masy. Delikatnie wymieszaæ. Do tortownicy 26” wy³o¿yæ ok. 2/3 ciasta i lekko docisn±æ. Na warstwie ciasta rozsmarowaæ nadzienie twarogowe. Na nim u³o¿yæ po³ówki gruszek (dwie po³ówki zostawiæ do dekoracji). Resztê ciasta drobno pokruszyæ i przysypaæ owoce. Ca³o¶æ wstawiæ do piekarnika. Piec ok. 1 godz. w temp. 200 st.

    przepis na konkurs:)

    in reply to: zdjęcia #43744
    Agnieszka
    Participant

    Jeszcze podr±¿ê temat. Mam jeszcze jedno pytanie: czy zamieszczaj±c przepisy, je¶li mam zdjêcie potrawy, to mogê te¿ je zalinkowaæ i czy wtedy zostan± pokazane?:)

    in reply to: urodzinowy tort #43387
    Agnieszka
    Participant

    [b]Anerite pisze:[/b]
    [quote]Aga, a gdzie jest ten przepis? Anerite.[/quote]
    Ot i problem… Z tym tortem sprawa wygl±da tak, ¿e jest to przepis i pomys³ z gazety pt. Mamo to ja. Stamt±d jednak wziê³am tylko pomys³, reszta to ju¿ pochodzi ode mnie.
    [url=http://www.pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_content&task=view&id=1393&Itemid=112]Ten biszkopt[/url] upiek³am z 6 jajek (1,5 porcji) w dwóch prostok±tnych blaszkach. Po wystudzeniu jednen biszkopt podzieli³am na pó³ – z tego powsta³y wagony. Drugi podzieli³am w proporcjach 1/3 i 2/3 – to lokomotywa. Krótsza czê¶æ to nadstawka lokomotywy. W d³u¿szej czê¶ci "¶ciê³am" przód. Wszystkie kawa³ki przek³ada³am jak tradycyjny tort. Kremy by³y waniliowy i czekoladowy – gotowe z "Cykorii" (do zrobienia na mleku). Do dekoracji potrzebne by³y: pianki, ¿elki, lentilki, galaretki w cukrze-cytrynki (tyle ile kó³ – u mnie 14 szt.). Sposób u³o¿enia widaæ na zdjêciach.

    in reply to: urodzinowy tort #43376
    Agnieszka
    Participant

    Nie licz±c pieczenia biszkoptu to reszta ok. 2,5 godziny. I wcale nie by³o to takie trudne jak mi siê pocz±tkowo wydawa³o. A m³ody w euforii :laugh: Mam nadziejê, ¿e pozwoli go zje¶æ 😉

    in reply to: Szpinakowe przepisy #43247
    Agnieszka
    Participant

    [b]Bazylio![/b] Uprzejmie informujê, ¿e zrobi³am mielone ze szpinakowym nadzieniem! Uroczysta premiera min i smaków odbêdzie siê w sobotê w czasie imprezki rodzinnej :laugh: Trzymaj kciuki! Wprawdzie przez okno mnie nie wyrzuc±, bo to mój dom, ale mog± czym¶ [i]we mnie[/i] rzucaæ! 😉
    Gotowa³am te¿ zupê szpinakow±. W taki sam sposób jak szczawiow±, tzn. z ziemniaczkami i jajkiem. Gdybym doda³a troszkê soku cytrynowego by³aby jeszcze lepsza i praktycznie nie do odró¿nienia od szczawiowej. Pycha!
    Aga

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43128
    Agnieszka
    Participant

    [b]Zapiekanka z cukinii [/b]
    ry¿ (ok.1 torebka),
    20dag miêsa mielonego,
    ser ¿ó³ty w platerkach,
    1 pomidor,
    przyprawy,
    ew. 1 jajko.
    No i oczywi¶cie cukinia.
    Cukiniê przeci±æ wzd³u¿ na dwie po³ówki i wyczy¶ciæ z pestek.Lekko oprószyæ sol± i odstawiæ na ok. pó³ godz. Ugotowaæ ry¿, wymieszaæ z miêsem podobnie jak na farsz do go³±bków (przyprawiæ do smaku, mo¿na dodaæ jajko). Do "³ódek" z cukini wy³o¿yæ farsz, u³o¿yæ na blasze i wstawiæ do piekarnika. Dobrze jest przykryæ ca³o¶æ foli± aluminiow±. Kiedy cukinia zacznie miêkn±æ u³o¿yæ na ni± plastry ¿ó³tego sera i plastry pomidora. Zapiec z serem. Mo¿na podawaæ z sosem pomidorowym.

    [i]Inna wersja:[/i] cukiniê pokroiæ w plastry, wyj±æ pestki i oprószone sol± po³o¿yæ na blasze. W kó³ka w³o¿yæ ry¿ z miêsem, polaæ to odrobin± rozmieszanego jajka i zapiekaæ. Na koniec po³o¿yæ plaster pomidora i przykryæ ¿ó³tym serem.
    Obie wersje robi³am te¿ w wersji bezmiêsnej, wtedy do ry¿u mo¿na dodaæ np. gotowana marchewkê, groszek czy inne warzywo wg uznania

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43126
    Agnieszka
    Participant

    CZARNE CIASTO
    2 szkl. m±ki
    1 margaryna
    2 szkl. cukru
    4 jajka
    0,5 szkl. wody
    3 ³y¿ki kakao
    2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    Margarynê, kakao, wodê i cukier gotowaæ ok. 5 minut. Odlaæ pó³ szkl. na polewê. Resztê masy wystudziæ, dodaæ m±kê z proszkiem, ¿ó³tka i na koniec pianê z bia³ek. Piec ok. 60 min. w temp. 170-180 st. Po wystudzeniu polaæ polew±. Mo¿na prze³o¿yæ powid³ami ¶liwkowymi.
    przepis na konkurs:)

    in reply to: Re:Partia nr 4 #42991
    Agnieszka
    Participant

    [b]biszkopcik puszysty[/b]
    4 jajka
    1/2 szkl. cukru
    4 ³y¿ki m±ki kukurydzianej
    1 ³y¿ka oliwy
    t³uszcz do formy
    Oddzieliæ bia³ka od ¿ó³tek. ¯ó³tka utrzeæ z po³ow± cukru na jednolit± masê. Bia³ka ubiæ na sztywno, dodaæ na koniec pozosta³y cukier. Do ubitych bia³ek delikatnie dodaæ masê jajeczn±, m±kê i oliwê. Mo¿na te¿ dodaæ 1 ³y¿kê kakao (na ciemne ciasto). Wylaæ do tortownicy. Wstawiæ do nagrzanego piekarnika (180 st.) Piec ok. 35 min.

    przepis na konkurs:)

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42943
    Agnieszka
    Participant

    [b]Sa³atka z makaronem w trzech wariacjach[/b]
    1 puszka groszku
    1 zielony ogórek
    200 g makaronu nitki ( krótkie nitki roso³owe lub np. po³amany spaghetti)
    czosnek
    kawa³ek pieczonego miêsa (ok. 200g)
    ³y¿eczka musztardy
    oliwa
    sól

    Makaron ugotowaæ. Nastêpnie prze³o¿yæ go na patelniê z rozgrzan± oliw± i sol±, chwilê podsma¿yæ. Groszek ods±czyæ, a zalewê podgrzewaæ na ma³ym ogniu do zgêstnienia, dodaæ ³y¿eczkê musztardy. Wymieszaæ to z groszkiem. Ogórka obraæ, pokroiæ na plasterki lub pó³plasterki. Czosnek przecisn±æ przez praskê i wymieszaæ z ogórkiem. Miêso (lub wêdlinê) pokroiæ Na ma³e kawa³ki (paski, s³upki). Uk³adaæ warstwami makaron, ogórek, groszek, wêdlina (mo¿na po dwa razy).

    Wariacja I
    Podawaæ z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem (jogurt, majonez, szczypiorek, przyprawy)

    Wariacja II
    zamiast makaronu tradycyjnego podaæ makaron sojowy/ry¿owy

    Wariacja III
    Zamiast pieczeni lub wêdliny mo¿na dodaæ pokrojone kotlety sojowe instant

    Przepis na konkurs:)

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 27 total)