Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z soczewicy Wandy

Smaczne zupy w Twoim domu na każdą okazję. Dziś przepis Wandy na zupę z soczewicy. Lista zakupów: soczewica, cebula, koncentrat pomidorowy i przyprawy. 
 

Składniki:

  • 1 szkl soczewicy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 listek laurowy 
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego 
  • sól
  • pieprz
  • bazylia do posypania
 

Sposób wykonania:

  1. Soczewicę zalać wodą i odstawić na cała noc.
    Następnego dnia ją odcedzić i przełożyć do garnka.
    Obraną cebulę posiekać i przesmażyć na rozgrzanym maśle.
    Wówczas przełożyć ją do soczewicy.
    Dodać jeszcze kumin oraz liść laurowy.
    Zalać całość bulionem.
    Gotować około 10 minut.
    Po tym czasie dodać pomidory i koncentrat pomidorowy.
    Wymieszać i gotować do miękkości soczewicy. 
    Wrzucić jeszcze posiekaną kolendrę i doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać posiekaną bazylią. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *