Smaczne zupy w Twoim domu na każdą okazję. Dziś przepis Wandy na zupę z soczewicy. Lista zakupów: soczewica, cebula, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Składniki:
- 1 szkl soczewicy
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 1 listek laurowy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego
- sól
- pieprz
- bazylia do posypania
Sposób wykonania:
-
Soczewicę zalać wodą i odstawić na cała noc.Następnego dnia ją odcedzić i przełożyć do garnka.Obraną cebulę posiekać i przesmażyć na rozgrzanym maśle.Wówczas przełożyć ją do soczewicy.Dodać jeszcze kumin oraz liść laurowy.Zalać całość bulionem.Gotować około 10 minut.Po tym czasie dodać pomidory i koncentrat pomidorowy.Wymieszać i gotować do miękkości soczewicy.Wrzucić jeszcze posiekaną kolendrę i doprawić do smaku sola oraz pieprzem.Przed podaniem posypać posiekaną bazylią.
Liczba porcji: 5