Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z mięsem i grzybami

Składniki:

  • 20 dkg wołowiny bez kości
  • 20 dkg grzybów leśnych lub pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pietruszka
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • natka pietruszki

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso pokroić w plastry, dodać obrany i posiekany czosnek, pokrojony drobno obrany korzeń pietruszki, cukier, sól, pieprz, odstawić na 30 minut. Oczyszczone grzyby pokroić, podsmażyć na maśle wraz z obraną, drobno pokrojoną cebulę, dodać 2 szklanki wody, gotować aż zmiękną. W rondlu doprowadzić do wrzenia 2 szklanki wody, dodać mięso z dodatkami, gotować aż będzie odpowiednio miękkie. Dodać grzyby i cebulę, gotować razem jeszcze kilka minut. Pod koniec gotowania dodać rozmieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody mąkę lub opcjonalnie śmietanę. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *