Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z bobu i ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg świeżego bobu
  • 4 cebulki dymki
  • 4 szkl. rosołu
  • 10 średnich ziemniaków
  • 2-3 łyżki oliwy
  • garść posiekanej zieleniny: cząber, mięta
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Cebulki posiekać razem ze szczypiorkiem po czym zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę oraz obrany ze skórki bób.
    Całość wymieszać i dodać jeszcze 1 łyżeczkę posiekanego cząbru.
    Trzymać na małym ogniu cały czas mieszając ok. 2 minut po czum zalać gorącym rosołem i pozostawić na ogniu do miękkości składników.
    Na koniec całą zupę przetrzeć przez sito ( zostawiając kilka ziarnek bobu do dekoracji).
    Zupę przelać na talerze, włożyć po kilka ziarnek bobu i posypać posiekaną natką pietruszki.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Anetę B

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *