Zupa szpinakowa z czosnkiem
Zupa szpinakowa z czosnkiem4.70 out of 5 based on 60 voters.
Składniki:
- 2 litry wody
- kostka bulionu drobiowego
- 1 opakowanie szpinaku / mrożonka/
- 1 szklanka śmietany
- 1 żółtko
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
Sposób przyrządzenia:
Z mąki i tłuszczu przyrządzić jasną zasmażkę, zalać wodą, dodać kostkę bulionową i zagotować. Szpinak rozmrozić, dodać do wywaru, ponownie zagotować. Do zupy dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pod koniec gotowania dolać śmietanę z roztrzepanym żółtkiem, zmiksować. Udekorować kleksem śmietany.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: środa, 08, luty 2012 11:19
- Kamila Zając
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa